19. ročník memoriálu V. Balvína a V. Šneberka 2024

31.8.2024

Poslední kolo letošního ročníku ZČHL je pro nás opět speciální, protože tuto soutěž pořádáme v rámci Memoriálu Václava Balvína a Václava Šneberka již po páté my. Přípravy se rozjíždějí již několik dní před soutěží a v pátek již od samého rána je na hřišti čilý ruch, který graduje pátečním podvečerem a v sobotu ráno je již vše nachystané tak, jak má být. Oproti dřívějším letům, kdy jsme si získali nálepku závodů s nejhorším počasím, nám letos předpověď slibuje jasnou oblohu a teploty okolo 30 °C.

Krom našich vlastních pořadatelských i sportovních cílů je ve hře i boj o celkové umístění v kategorii mužů a závody tedy slibují zajímavou podívanou. Žákavští kluci jdou tentokrát z praktických důvodů jako zcela první tým startovního pole. Útok je odzadu rozběhnutý čistě a s rozvahou, voda kupředu by mohla jít o něco dříve, ale Štěpán na pravém proudu má trošku problém se zapojením proudnice, naštěstí to stíhá, ale potom trošku maluje a pokus uzavírá v čase 20:63 s., což v celkovém hodnocení znamená 13. místo a nejlepší umístění sezony.         

Mnohem napínavější byl ale boj o celkové prvenství v lize, o které usilovali kluci z únětického béčka a z Žebnice, kteří mu byli přeci jen o něco blíže.  Jako první ale pořadím soutěže hodně zacvičili kluci z SDH Hlubyně s časem 16:87 s., který zůstal v soutěži neporažen. Z adeptů na vítězství se na start postavili první Únětice B a předvedli parádní útok v čase 16:89 s., ale i s tímto byli v hodnocení soutěže druzí. SDH Žebnice se chystala na svůj rozběh na úplný závěr a kluci umějí dávat také „šestnáctkové“ časy, jenže tentokrát lehce taktizovali, i když jejich pravý proudař měl značné problémy již na základně, a svůj pokus dokončili v čase 18:53 s., s čímž obsadili 10. místo v soutěži a získali dostatek bodů, aby zvítězili v celkovém hodnocení ZČHL. Stejně jako v závodě skončili Únětice B druhé i v celkovém hodnocení ligy. V soutěži se na třetím stupínku umístili muži SDH Horní Kamenice s časem 17:14 s.

Žákavské ženy odstartovaly svoji kategorii. Holky v průběhu memoriálu pracovaly jako obsluha bufetu a odběhnutí na závodní dráhu bylo lehce náročné. Jůli těsně před pokusem zjistila, že nemá koš ve stavu, na který je zvyklý a to jí rozhodilo i do ostrého rozběhu a lehce zaváhala při nasazování koše na savec. Voda dopředu byla tedy o něco pomalejší, ale holky na proudech měly velmi vyrovnané sestřiky, kdy Nici vlevo dává 18:83 s. a pokus zakončuje Lucka napravo za 18:88 s., ale na konci pokusu bohužel Jůli vyndala z kádě savec bez koše Holky tak viděly červený praporek a zapsaly si na závěr sezony „NP“.

V celkovém hodnocení ligy měly první místo již jisté holky z SDH Poděvousy, které na soutěži obsadily 2. místo s časem 17:34 s. Žákavský memoriál vyhrály svým sezónním maximem 17:11 s. holky z SDH Želčany a třetí byly holky z Úněšova s časem 17:53 s., které skončily v celkovém hodnocení ligy druhé.