Soutěž mladých hasičů Blovice – Radyňská liga

5.10.2024

Se začátkem října se nám rozjíždí další ročník Radyňské ligy mladých hasičů tradičními závody v Blovicích. V rozjíždějícím se novém ročníku nás trápí kromě tradiční zvýšené nemocnosti i celkově prořídlá členská základna. Do závodu se nám tedy daří postavit jen jedné hlídce v kategorii starších a mladších žáků.

Do závodů bylo přihlášeno celkem 17 hlídek mladších a 22 hlídek starších žáků. Soutěž byla zahájena a s našimi mladšími se chystáme na start jako devátí. Soutěž se zahajuje štafetou požárních dvojic, kterou rozbíháme v sestavě, která si to společně nezkusila ani jednou, ale rozběh není vůbec zlý ani s prvňáčky Josefem a Béďou na hadici a proudnici, Patricie na motání nemá ideálně narovnanou hadici, ale i tak svůj úkol splní a cílovou rovinku protíná v čase 94,98 s., což není úplně nejlepší čas a jsme zvyklí na lepší. Pokračujeme ale na střelbu ze vzduchovky, kde si po jednom zásahu zapisuje Anet, Patrie a Vaness. Do kartičky hlídky ovšem zapisujeme nepěkných 12 trestných bodů za nesražené špalíčky. Přecházíme na uzlovou štafetu a zde předvádíme slušný výkon 71,33 s., což je pátý nejlepší čas kategorie. Na dalších stanovištích orientace v přírodě, ochrana obyvatelstva, krizové situace, požární ochrana a základy první pomoci již nikdo z nás nechybuje a netrpělivě čekáme na výsledky. K obrovskému překvapení nás všech zúčastněných obsazují mladší žáci v soutěži celkové 3. místo.

Sotva dokončí svůj závod mladší žáci, jejich starší kolegové si již chystají nářadí na štafetu požárních dvojic. Zde jsou na rozdíl od mladších ty nejvyšší ambice. Na náročném, mokrém a velmi měkkém povrchu ale zabíhají velmi slušnou štafetu s časem 58,35 s., která je zároveň nejrychlejší z celé kategorie. Přesouváme se na střelbu ze vzduchovky a zde to již tak suverénní není. Kája dokonce nechává všechny tři špalíčky a basu s ní drží po jednom ještě Eliška a Markét, takže zapisujeme 5 trestných bodů. Uzlová štafeta je ovšem naprostý koncert a za 29,82 s. je to bezkonkurenčně nejrychlejší uzlovka dne. Na dalších stanovištích už nepřipouštíme žádné zaváhání a všude zapisujeme jen samé nuly. Celkový výsledek soutěže nás tedy rozhodně nepřekvapuje tak jako mladší a můžeme si tak zařvat pokřik, že Žákavá je nejlepší, protože starší žáci si odvážejí medaile a pohár za 1. místo.